50 de idei pe care trebuie sa le cunosti

Autor: Tony Crilly
Editura: Litera
Categorie: Stiinte exacte. Matematici
Produs: 50 de idei pe care trebuie sa le cunosti
ID produs: 9786063322983

50 de idei pe care trebuie sa le cunosti de Tony Crilly – Descriere

Matematica este un domeniu vast, pe care nimeni nu il poate cunoaste in intregime. Ceea ce poate fiecare sa faca este sa exploreze si sa gaseasca o cale individuala. Posibilitatile care ni se deschid ne vor conduce in alte vremuri si in alte culturi, catre idei care ii preocupa de secole pe matematicieni.
Matematica este, in acelasi timp, straveche si moderna, formata sub vaste influente culturale si politice. Din India si Arabia ne-am dobandit sistemul modern de numeratie, in care se amesteca si alte repere istorice. Baza „60” a ba-bilonienilor ce au trait cu doua-trei mii de ani inainte de Hristos apare in cultura noastra – avem 60 de secunde intr-un minut si 60 de minute intr-o ora; unghiul drept are si acum 90 de grade, nu 100, cum s-a adoptat in Franta revolutionara ca o prima masura a sistemului zecimal de masurare.
Triumfurile tehnologice din epoca moderna depind de matematica si cu siguranta ca nu mai exista nici urma de mandrie in a anunta ca nu ai fost bun la matematica in scoala. Bineinteles ca matematica din scoala este altceva, predata deseori cu gandul la examene. Presiunea timpu-lui nu ajuta nici ea, pentru ca matematica este un domeniu in care rapiditatea nu este o calitate.
Oamenii au nevoie de timp, ca sa permita ideilor sa se sedimenteze. Unii dintre cei mai mari matematicieni au dovedit o lentoare chinui-toare in intelegerea conceptelor profunde din domeniul lor. Zaboviti atat cat este nevoie in paginile acestei carti ca sa descoperiti ce inseamna cu adevarat ideile acestea, despre care poate ati mai auzit.
incepand cu Zero sau cu orice alt capitol doriti, puteti calatori intre insulele ideilor matematicii. De exemplu, puteti sa va familiarizati cu Teoria jocurilor si apoi sa cititi despre Patratele magice. La fel de bine puteti merge de la Dreptunghiurile de aur la celebra teorema a lui Fermat.
Traim vremuri captivante pentru matematica. Unele dintre marile ei probleme si-au gasit recent solutii.Dezvoltarea computerelor mo-derne a ajutat la rezolvarea unora, dar s-a dovedit neputincioasa in cazul altora. Problema celor patru culori a fost rezolvata cu ajutorul unui computer, dar ipoteza Riemann, ultimul capitol al cartii, ramane nerezolvata – de catre computere sau prin alte mijloace.
Matematica este pentru toti. Popularitatea de care se bucura Sudoku este dovada ca oamenii pot face matematica (fara sa stie) si sa le si placa. La fel ca in pictura sau in muzica, si in matematica au existat genii, dar nu se reduce totul la ele. Veti vedea personaje marcante care intra si ies in unele capitole doar ca sa reapara in altele. Leonhard Euler, al carui tricentenar a fost marcat in 2007, este un vizitator frecvent al acestor pagini. Dar progresul real al matematicii este rezultatul muncii „celor multi”, care se acumuleaza de-a lungul secolelor. Alegerea celor 50 de subiecte este una personala, dar am incercat sa pastrez un echilibru. Exista subiecte banale si subiecte avansate, de matematica pura si de matematica aplicata, abstracte si concrete, vechi si noi. Matematica este, insa, un domeniu unitar,…

Faceți Clic Aici Pentru Informații Suplimentare

LIVRARE ȘI RETURNARE: Pentru comenzile a căror valoare depășește 150 lei, transportul este gratuit. Livrare gratuită în magazin. Aveți la dispoziție 14 zile de la primirea produsului achiziționat online pentru a vă exercita dreptul de retragere, adică să returnați produsul fără a vă justifica decizia.

Carti scrise de Tony Crilly

Carti Editura LITERA

Carti din categoria Stiinte exacte. Matematici

One thought on “50 de idei pe care trebuie sa le cunosti de Tony Crilly

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *