Autor: Dan Berindei
Editura: Cetatea de Scaun
Categorie: Biografii, memorii, jurnale
Produs: Ioan Hudita. Jurnal Politic
ID produs: 9786065372399

Ioan Hudita. Jurnal Politic de Dan Berindei – Descriere

Volumul XVII din Jurnalul politic al profesorului Ioan Hudita cuprinde notatiile sale dintre 26 aprilie si 31 august 1946, patru luni dintr-o vara fierbinte si secetoasa pe toate planurile. Guvernul Groza se afla la putere de peste un an, tara continua sa se afle sub o ocupatie dura, satisfactia data opozitiei prin introducerea in guvern a doi ministri reprezentand cele doua mari partide istorice se dovedise formala si fara urmari practice. Aparent, lucrurile isi urmau cursul ca si cum nimic nu s-ar fi schimbat, dar in fapt guvernantii se comportau ca intr-o tara care le fusese incredintata pe vecie.
“Peste tot, nota Hudita la 25 iulie 1946, nu auzi decat blesteme la adresa fenedistilor si a rusilor”, adaugand ca “de un timp incoace lumea incepe a injura si pe anglo-americani, pe care ii invinuiesc de a ne fi vandut la Yalta”.In ceea ce il priveste, el continua parca cu incapatanare sa nu accepte aceasta ultima teza si sa se straduiasca sa convinga pe inter­lo­cu­tori “ca se inseala complet”! Totodata, in mai multe randuri insem­na in Jurnal fraze ca: “Orasul e plin de bancuri si epigrame, unele mai usturatoare decat altele”.Dar evident, era vorba de o riposta specifica timpurilor de apasare, care insa era departe de a rezolva problema in sine !Pe un fond de cumplita seceta tara se gasea la o grea cumpana. “Seceta face ravagii, scria Hudita la 17 august. O ade­va­rata pedeapsa a Cerului”.
Peste cateva zile, calator spre Falti­ceni, inregistra “campurile… pustii” si fantanile secate ! La 21 august constata in comuna sa natala Bogdanesti ca nu mai plouase de sase saptamani si ca in jurul Falticenilor nu se facuse “niciun fruct, nicio pruna sau nuca”. Secetei i se adauga rapida devalorizare. Salariul sau era de 416 630 lei, la care se adauga tot din partea Universitatii o diurna de 200 000 lei, dar preturile erau intr-o crestere nemasurata.
La 17 mai nota ca pe un cos cu alimente (branza, carne de miel, cirese si ulei) daduse la Ste­fa­nesti, in preajma orasului “aproape 200 000 lei”.La 1 august insemna ca un vagon de lemne costa 760 000 lei , “aproape pretul casei cand am luat-o in 1939”. O notatie din 31 august semnala ca izbutise cu sprijinul prietenului sau maiorul Mihailescu sa achizitioneze niste carne in piata Matache Macelaru, macelarul nedeschizand usa “decat la cunoscuti de teama rusilor”. Pe acest fundal de lipsuri, o calatorie la Beuca la mosia tatalui ginerelui sau si a fratilor acestuia a reprezentat in vara lui 1946 o scurta pauza agreabila.Jurnalul este dominat de problematica politica, interna si externa.
Partidul National Taranesc se bucura de o mare popu­la­ri­tate, desi perspectivele sale erau departe de a fi limpezi. Hudita noteaza cu vadita neplacere conflictele dinauntrul formatiei careia ii apartinea. Desi este subiectul unor atacuri neincetate din partea presei guvernamentale, reprosandu-i-se mai ales voluntariatul sau pe frontul din Rasarit, Ion Mihalache produce multa agitatie interna in partid, cautand sa-si pregateasca preluarea presedintiei, desi in mod evident nadejdile sale in circumstantele date sunt utopice.Tentativele lui…

Faceți Clic Aici Pentru Informații Suplimentare

RETURNARE ȘI LIVRARE: Pentru comenzile a căror valoare depășește 150 lei, transportul este gratuit. Livrare gratuită în magazin. Aveți la dispoziție 14 zile de la primirea produsului achiziționat online pentru a vă exercita dreptul de retragere, adică să returnați produsul fără a vă justifica decizia.

Carti scrise de Dan Berindei

Carti Editura CETATEA DE SCAUN

Carti din categoria Biografii, memorii, jurnale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.