Iubirea poate dura?

Autor: Stephen Mitchell
Editura: Trei
Categorie: Psihologie
Produs: Iubirea poate dura?
ID produs: 9786064004970

Iubirea poate dura? de Stephen Mitchell – Descriere

Multi dintre noi tanjesc dupa pasiunea care sa apara si sa dureze in relatia cu persoana iubita. Intrebarile par usor de formulat: ce anume ne face sa simtim ca rela-tiile noastre intime sunt pasionate si importante? Poate aceasta pasiune semnificativa sa dureze, pe parcursul timpului? Cum poate ea supravietui, avand in vedere provocarile la care o supunem – traind vieti solicitante, gestionand chestiuni familiale cotidiene, crescand copii, imbatranind? Stephen Mitchell aduce numeroase argu- mente, pentru a sustine ideea ca iubirea si pasiunea nu scad intr-o relatie de lunga durata, ci devin din ce in ce mai periculoase! Fiecare dintre dimensiunile impor- tante ale pasiunii romantice — sexualitatea, idealizarea si agresivitatea – ne submineaza sentimentul de sigu- ranta si sentimentul de sine, destabilizandu-ne. Pentru a face iubirea sa dureze, nu ne ramane decat sa fim atenti la strategiile autodistructive care ne apara de riscurile ei.
Alaturand studii de caz, idei psihanalitice si sfaturi, Mitchell ne invita sa ne alaturam in demersul de regan- dire a unora dintre cele mai profunde si importante aspecte ale experientei umane, ceea ce ne poate permite, fiecaruia dintre noi, sa avem propriul raspuns dupa ce vom fi citit aceasta carte. Iubirea romantica in relatii nu este cultivata prin rezolvarea tensiunilor, prin descope- rirea unui secret, printr-un efort elaborat de tesere permanenta a noutatii. Pentru a cultiva iubirea romantica intr-o relatie este nevoie de doua persoane fascinate de modurile in care, in mod individual si impreuna, ele produc forme de viata pe care cei doi spera sa se poata bizui.
Este nevoie de toleranta la fragilitatea acestor sperante, tesute din realitate si fantasma, precum si de o apreciere a modurilor in care, in densitatea bogata a vietii contem- porane, realitatea devine adesea fantasma, iar fantasma devine realitate.Relatiile pe termen lung, in special cele care presupun crearea unui camin, cresterea copiilor, impartirea treburilor gospodaresti si cumpararea de proprietati imobiliare, sunt in mod necesar utilitare: pentru a dura, trebuie sa functioneze. In aceste relatii, slabiciunile si vulnerabilita- tile celor doi parteneri sunt adesea vizibile: cu cat poti face si faci tu mai putin, cu atat mai mult trebuie sa fac eu si cu atat mai putin voi depinde de tine. Tanjim, si pe buna dreptate, dupa siguranta, stabilitate, predictibilitate; tihna noastra emotionala depinde de acest confort.
Dar idealizarea destabilizeaza lucrurile si le scoate din perspectivele si prioritatile lor cotidiene. Imaginatia idealizanta este, prin propria sa natura, nesigura si avem tendinta de a gasi moduri in care sa incercam sa controlam daunele, gestionandu-le si izolandu-le.Stephen A. Mitchell (1946-2000), psiholog clinician si psihanalist, a fost considerat liderul psihanalizei relationale.
Fost profesor la New York University, a fost tradus la Trei cu volumul de referinta Experienta psihanalizei. Panorama psihanalizei contemporane (2015).

Faceți Clic Aici Pentru Informații Suplimentare

LIVRARE ȘI RETURNARE: Pentru comenzile a căror valoare depășește 150 lei, transportul este gratuit. Livrare gratuită în magazin. Aveți la dispoziție 14 zile de la primirea produsului achiziționat online pentru a vă exercita dreptul de retragere, adică să returnați produsul fără a vă justifica decizia.

Carti scrise de Stephen Mitchell

Carti Editura TREI

Carti din categoria Psihologie

One thought on “Iubirea poate dura? de Stephen Mitchell

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *