Autor: Lavinia Betea
Editura: Curtea Veche
Categorie: Biografii, memorii, jurnale
Produs: Lucretiu Patrascanu
ID produs: 9786064401182
Lucretiu Patrascanu de Lavinia Betea – Descriere
Nascut in 1900, intr-o familie cu radacini aristocratice din estul Romaniei, Lucretiu Patrascanu a fost unul dintre fondatorii Partidului Comunist din Romania. Licentiat in drept si doctor in stiinte economice al Universitatii din Leipzig, Patrascanu era o figura rara printre putinii comunisti din Romania. A fost reprezentant al ilegalistilor romani la Comintern si in alianta politica ce a declarat scoaterea tarii din alianta hitlerista in august 1944.
Primul comunist devenit ministru a detinut portofoliul Justitiei, fiind strivit tocmai de rotile morii pe care-o pusese in functiune.In contextul proceselor staliniste postbelice, organizate sub laitmotivul conspiratiei imperialiste impotriva comunismului, primul lider comunist disparut din viata publica a „tarilor fratesti“ a fost romanul Lucretiu Patrascanu (aprilie 1948). Desi sentintele s-au pronuntat dupa moartea lui Stalin (aprilie 1954), cazul Patrascanu detine recordul celui mai lung proces politic din istoria comunismului mondial. Prin torturi de iad, cei peste o suta de anchetati au fost fortati sa scrie declaratii mincinoase soldate cu doua sentinte de executie, trei condamnari pe viata, iar pentru alti 23 de acuzati s-au pronuntat pedepse ce depasesc o suta de ani de inchisoare.
Spre deosebire de alti protagonisti ai proceselor staliniste, Patrascanu a refuzat sa devina „zdreanta omeneasca“ scontata de creatorii acestor mecanisme ucigase, menite sa insufle credinta in atotputernicia si infailibilitatea partidului comunist.Pentru a reconstitui cazul Patrascanu si manipularile succesive prin care a fost utilizat in rescrierea istoriei in functie de interesele fiecarei etape a regimului, Lavinia Betea a parcurs peste 70 000 pagini de arhive, o bogata literatura de specialitate si a intervievat ea insasi fosti lideri comunisti, foste victime, fosti anchetatori. Cazul Patrascanu devine astfel o grila de decodare si de semnificare a totalitarismului de tip comunist si a particularitatilor acestuia in Romania.Prima editie a acestei carti, aparuta in 2001, la Editura Humanitas, a fost reactualizata in editia a II-a si in cea actuala cu informatii datorate punerii in circuitul public a unor noi documente de arhiva si a unor noi rezultate ale cercetarii istoriografice. Ea este din punct de vedere stiintific o lucrare unica — complexul dosar istoric al anchetei, al procesului si al reabilitarii lui Patrascanu fiind tratat in viziune psihosociologica —, iar din punct de vedere stilistic, o capodopera a istoriografiei romanesti.
Mai palpitanta decat lectura unui roman, istoria lui Lucretiu Patrascanu este o tragica si adevarata poveste despre viata si moarte in vremuri de „fractura“ a istoriei si cu ingredientele unui policier de succes: spionaj, conspiratii, tradari, combinatii, agenti dubli, misiuni provocatoare si dramatice rasturnari de situatii.Lucretiu Patrascanu. Moartea unui lider comunist a fost distinsa cu premiul Academiei Romane pentru istorie (2003).Lavinia Betea este absolventa a Facultatii de Istorie-Filozofie, sectia Filozofie-Istorie si doctor in psihologie la Universitatea „Babes-Bolyai“ din Cluj-Napoca. Actualmente, este profesor de psihologie sociala si politica la Universitatea „Aurel Vlaicu“ din Arad, sefa departamentului Istorie Recenta la Adevarul Holding si redactor-sef al Revistei Internationale de Psihologie Politica Societala.APARITII EDITORIALE: Povesti din Cartierul Primaverii, Curtea Veche Publishing, Bucuresti, 2010; 21 august 1968 — Apoteoza lui Ceausescu (coord.), Editura Polirom, Iasi, 2009; Psihologia politica —…
Faceți Clic Aici Pentru Informații Suplimentare
RETURNARE ȘI LIVRARE: Pentru comenzile a căror valoare depășește 150 lei, transportul este gratuit. Livrare gratuită în magazin. Aveți la dispoziție 14 zile de la primirea produsului achiziționat online pentru a vă exercita dreptul de retragere, adică să returnați produsul fără a vă justifica decizia.
Este cartea Lucretiu Patrascanu de Lavinia Betea într-adevăr demnă de lectură?