Autor: Ladislau Mosoni
Editura: Uranus
Categorie: Biografii, memorii, jurnale
Produs: Periplu Persan
ID produs: 5948489100918

Periplu Persan de Ladislau Mosoni – Descriere

Laislau Mosoni s-a nascut la 2 mai 1931, la Brasov, unde a absolvit Scoala elementara si Liceul Comercial – Liceul Industrial.Si-a continuat studiile la Universitatea de Stat din Kiev in anii 1950-1956, fiind absolvent al Facultatii de Relatii Internationale.Din 1956 lucreaza la MAE, Directia Relatii cu tarile Americii Latine.Intre 1960-1965 lucreaza la Misiunea diplomatica romana de la Teheran, ca Secretar si Insarcinat cu Afaceri, ocupandu-se de probleme de relatii politice, economice, culturale si consulare.Este membru al Asociatiei Ambasadorilor si Diplomatilor de Cariera.A publicat articole consacrate relatiilor romano-iraniene in deceniul 6 al secolului al XX-lea,lucrari aparute in volumele I si II din “Pagini din diplomatia Romaniei”.In prezent se ocupa de turism in Delta Dunarii.Iran-Persia. Doua nume ce desemneaza o importanta arie geografica de pe harta Terrei. Doua nume ce individualizeaza o straveche vatra de civilizatie a umanitatii, cu o istorie bogata si, in acelasi timp, tulburatoare prin evenimente, fapte si realizari.
Azi una din puterile lumii contemporane, cu aproape 80 de milioane de locuitori, jucand un rol geo-strategic in emergenta intre subcontinentul indian, Orientul Mijlociu si cu o constanta deschidere inspre bazinul mediteraneano-european. O tara si un popor cu o prezenta activa si contributii remarcabile la gandirea si dezvoltarea societatii omenenesti, o parte de lume complexa, subtila si speciala tocmai prin mostenirea sa istorica. O tara si un popor cu care Romania, pamantul romanesc si locuitorii sai au avut si au multiple legaturi, de asemenea, multimilenare.
O tara si un popor de care, eu insumi, ma simt strans apropiat prin firele aparent nevazute ale cunoasterii si intelegerii profunde ale limbii si parcursului sau istoric, izvoare de reflectie si intelepciune, o lume cu un potential exceptional, inca insuficient pus in valoare, ce graviteaza intre Trecut, Traditii si sfidarile globalizante ale Prezentului mileniului trei.Invitat sa astern cateva idei si ganduri la deschiderea lucrarii unui coleg diplomat, dedicata Iranului si relatiilor cu Romania, am acceptat cu interes sa o prefatez, pornind tocmai de la un vechi proverb persan: Cine vorbeste seamana, cine asculta culege. Asa ca m-am decis sa vorbesc despre acest volum-ghid, presarat cu impresii si trairi ale autorului din timpul misiunii indeplinite timp de aproape jumatate de deceniu, in anii ’60 ai secolului trecut, cu speranta ca cititorii nostri vor fi deopotriva stimulati in descoperirea unei lumi cu care avem atatea lucruri, valori si interese de impartasit. Domnul Mosoni, la randul sau imbogatit cu stiinta limbii poporului iranian, a dorit sa ne infatiseze intr-o sinteza multisecventiala dinamica unei societati si unei culturi in confruntarea sa cu Timpul, cu cerintele vietii moderne si aspiratiile sale legitime de progres si bunastare.
Oameni si locuri sau locuri si oameni, prinse in valtoarea Istoriei, o istorie avand radacini indepartate si amintiri puternice in constiinta generatiilor. O societate adesea fascinanta si misterioasa, o societate cu luminile ei – in care stralucesc figurile unor savanti si poeti celebri, precum Hafez, Rumi, Ibn-Sina (Avicenna) sau Omar Khayam, dar si cu momente prelungite de slabiciune si infrangeri temporare. O societate cu viziuni si forme de exprimare particulare, bine definite, cu…

Faceți Clic Aici Pentru Informații Suplimentare

LIVRARE ȘI RETURNARE: Livrare gratuită în magazin. Pentru comenzile a căror valoare depășește 150 lei, transportul este gratuit. Aveți la dispoziție 14 zile de la primirea produsului achiziționat online pentru a vă exercita dreptul de retragere, adică să returnați produsul fără a vă justifica decizia.

Carti scrise de Ladislau Mosoni

Carti Editura URANUS

Carti din categoria Biografii, memorii, jurnale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.