Revista TIMPUL #234

Editura: Asociatia Revistei Timpul
Categorie: Reviste – Limba romana
Produs: Revista TIMPUL #234
ID produs: 2000000852966

Revista TIMPUL #234 – Descriere

Criza regimurilor democratice in lumeGreu de interpretatCriza mondiala a democratiilor este un fenomen atat de complex si de greu de interpretat incat unii il vad in termeni apocaliptici, iar altii pur si simplu il neaga sau minimalizeaza. Exista insa standarde precise si criterii exacte prin care specialistii pot arata ca se intampla lucruri grave. Cateva exemple sunt suficiente.
La care trebuie adaugate anumite precizari.Criza democratiilor este un fenomen global, care se manifesta insa diferit, in functie de gradul de consolidare. Prin urmare, una este criza democratiilor consolidate (precum SUA, Marea Britanie, Germania etc.) si alta este criza democratiilor esuate chiar de la si prin fondarea lor (cum este Romania si cum a incetat sa fie Rusia). Una este ca anumite democratii sa aiba mai bine de doua sute de ani de functionare neintrerupta si alta este ca altele sa fie succesoarele unorregimuri comuniste.
Din acest motiv, ceea ce se petrece de mai multi ani in Ungaria, Polonia, Romania, Bulgaria nu este chiar intamplator. Soliditatea institutiilor din categorii atat de diferite este diferita.In democratiile consolidate, exista o scadere dramatica a increderii in institutiile democratiei. Sondajele de opinie facute la nivelmondial sunt absolut ingrijoratoare.
Nivelul de incredere in cele trei puteri in stat (legislativa, executiva, juridica), in partidele politice, in primarii, consilii locale, in administratia publica locala si centrala este in scadere, cu anumite plusuri inregistrate periodic, in general dupa alegeri. A scazut si increderea in valorile democratice, in realizarea acestora de catre institutii (politia, serviciile secrete, armata, Biserica nu sunt institutii ale democratiei, prin urmare includerea lor pe lista este o eroare; ele functioneaza insa sau ar trebui sa functioneze altfel in democratiile consolidate). Tot mai multi oameni se plang de declinul egalitatii si cresterea inegalitatii, de accesul tot mai greu al oamenilor obisnuiti la functiile alese (unde au prioritate cei bogati si foarte bogati), iar uneori la administrarea actului justitiei.Neincrederea in institutii, in parlamentele alese, in guvernele rezultate din alegeri, neincrederea in the establishment a condus peste totla ascensiunea populistilor, la intarirea partidelor de extrema stanga si de extrema dreapta.
Se tot vorbeste despre ceea ce s-a petrecut in Uniunea Europeana, Italia, SUA, Marea Britanie, Olanda ori Romania, dar acelasi fenomen se petrece in Brazilia, Malaezia, Indonezia, Nigeria s.a.m.d. (pentru a da si alte exemple decat cele consacrate).Peste tot, in democratiile consolidate si in cele in care consolidarea este problematica, cetatenii sunt nemultumiti. Chiar ar merita sa le adresam o provocare cititorilor interesati de subiect: avetiidee cate proteste au avut loc in lume in 2018? Dar in 2017 sau 2016? Cei care vor face search vor avea parte de surprize.Am solicitat contributiile unor autori consacrati sau in curs de afirmare din tara noastra si din alte tari, iar articolele din acest numar ne arata diversitatea situatiilor in care democratiile sunt in impas.
Unele texte au un nivel teoretic ridicat, altele se ocupa de detalii socante si relevante. Oricum, este evident ca subiectul este departe de a fi epuizat. Prin urmare, promitem sa revenim in numerele urmatoare cu alte dimensiuni ale…

Faceți Clic Aici Pentru Informații Suplimentare

LIVRARE ȘI RETURNARE: Pentru comenzile a căror valoare depășește 150 lei, transportul este gratuit. Livrare gratuită în magazin. Aveți la dispoziție 14 zile de la primirea produsului achiziționat online pentru a vă exercita dreptul de retragere, adică să returnați produsul fără a vă justifica decizia.

Carti Editura ASOCIATIA REVISTEI TIMPUL

Carti din categoria Reviste – Limba romana

One thought on “Revista TIMPUL #234

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *