Rotorul Savonius

Autor: Heinz Schulz
Editura: M.A.S.T.
Categorie: Tehnica si tehnologie
Produs: Rotorul Savonius
ID produs: 9789731822587

Rotorul Savonius de Heinz Schulz – Descriere

Rotorul strabatut de vant (Durchstrom-Rotor) La rotorul Savonius cu doua trepte axul are un rol stabilizator foarte mare. El nu doar transmite momentul de la aripi la masina, ci preia si fortele de torsiune, care apar din cauza vantului si din dezechilibru, inaltimea este limitata la 2,5 – 3 m. Daca am inalta constructia ar fi mare pericol ca la o furtuna axul sa flambeze periculos.
Din cauza asta a fost conceput un nou tip de rotor, care este rezistent la flambaj, care este autoportant, deci este superior din punctul de vedere static. In asa fel se pot construi rotoare mult mai mari. La momentul de fata s-a ajuns la diamerre de 3 m si inaltimi de 6 m.
Acest rotor are 3 aripi dar doar un nivel (treapta). Principiul de constructie este ca aripile perpendiculare, construite din material flexibil ( fibra de sticla, policarbonat, tabla) sa formeze o unitate stabila cu segmentele orizontale. In constructia lor o sa semene cu o aripa de avion.
in felul asta, constructia o sa fie solicitata de forte de tragere si impingere dar nu de rasucire. Rotorul acum este foarte usor dar si rigid (poza 26). Segmentele semicirculare fixate la ax dau aripilor forma dorita si transpun momentul de rasucire in aceeasi masura pe toata axa.
Materialele ca tabla de aluminiu si lemnul impermeabil si acoperit cu material sintetic (Betoplan) s-au dovedit a fi foarte bune. Pe conturul exterior segmentele de aluminiu sunt ambutisate intre doua sabloane de lemn, in asa fel incat aripile sa poata fi fixate cu un tragator de nituri. Si pentru aripi poate fi folosita tabla de aluminiu, dar placile de polimeri sunt din diferite motive si mai bune si mai ieftine.
Ele de exemplu se pot indoi, au o flexibilitate mare si sunt rezistente la intindere. Mai mult decat atat, din cauza transparentei materialului, rotorul este usor si este mai aspectuos. Primul prototip cu diametru de 160 cm si 438 cm inaltime merge din 1981* si a supravietuit mai multor furtuni cu viteze de vant pana la 35 m/s fara daune (poza 27 si 28).
Pozele 29 si 30 arata cele mai importante detalii pentru constructie iar in poza 31 sunt primele masuratori cu generatorul centralei de vant, deja descris. De atunci, forma aripilor a fost optimizata si s-a gasit si un generator mai potrivit asa ca se pot obtine rezultate si mai bune. Faptul ca producerea de energie electrica masurabila incepe deja de la viteza vantului de 1,5 m/sec, are de a face cu timpul de stabilizare de 1 min. Asta inseamna ca in media vitezei de vant sunt luate in consideratie si rafale mici de vant care afecteaza pentru citeva secunde generatorul. in cadrul lucrari de dipoma a lui Finger (referinte literatura) au fost facute masurari pentru forma optima a aripilor de rotor. in poza 32 sunt afisate rezultatele. Se vede ca forma aripilor are mare efect asupra performantei. Forma de aripi numarul 4 aduce cele mai bune rezultate.

Faceți Clic Aici Pentru Informații Suplimentare

RETURNARE ȘI LIVRARE: Livrare gratuită în magazin. Pentru comenzile a căror valoare depășește 150 lei, transportul este gratuit. Aveți la dispoziție 14 zile de la primirea produsului achiziționat online pentru a vă exercita dreptul de retragere, adică să returnați produsul fără a vă justifica decizia.

Carti scrise de Heinz Schulz

Carti Editura M.A.S.T.

Carti din categoria Tehnica si tehnologie

One thought on “Rotorul Savonius de Heinz Schulz

  1. Salut, iubitorilor de cărți! Ați citit cartea Rotorul Savonius de Heinz Schulz? Aș dori să știu dacă merită timpul și efortul să o citesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *